Sieniä ja värttinöitä

Taas tuli kymmenen litraa suppilovahveroita, kun käytiin keskisuomalaisessa metsässä. Sitten oli pakko lopettaa, että saaliin jaksaa vielä siivota ja säilöä. Kuivuri pöhisee edelleen. Tänne maalle oli sellainen saapunut eräänä perjantaina.


Eilispäivänä askartelin myös kaksi värttinää opiskelukaverilta saamieni ohjeiden ja netin videoiden perusteella. Se oli helppoa ja halpaa. Kaikki tarpeellinen löytyi kukkien hoitoa, sisustusta ja nikkarointia harrastavan perheen varastoista.


Kuinka värttinä valmistetaan?

Tarvikkeet:
- pieni pala vaneria
- kattokoukku
- kukkakeppi

- pora
- kuviosaha
- harppi tai pyöreä esine
- puukko
- hiomapaperia


Katkaise kukkakeppi sopivaan mittaan (n. 30 cm tai enemmän). Piirrä pyöreä muoto vanerille (halkaisija 5-8 cm vanerin paksuudesta riippuen) ja sahaa irti. poraa keskelle kukkakepin halkaisijan kokoinen reikä. (Tai jos jollain sattuu olemaan pylväsporakone ja siihen muotti, jolla saa sekä pyöreyden että reiän keskelle samalla kertaa, niin käytä ihmeessä sitä.) Hio kappale. Pujota vaneri kukkakeppiin ja pyöritä koukku kepin päähän. Valmis!

Hmm... En ole vielä kokeillut kehräämistä, mutta kaverini mukaan tällainen värttinä toimii. Kuulemani mukaan se menee niin, että mitä kevyempi värttinä, sitä ohuempi lanka. Tein kaksi eri painoista värttinää, joten voin kertoa omia havaintojani myöhemmin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käsinneulontaa

Punontaa

Nauhaa, nauhaa, lautanauhaa.