Nauhaa, nauhaa, lautanauhaa.

Kurssi aloitettiin pienemmillä töillä ja myöhemmin siirrytään pöytäpuille ja isoille kangaspuille. Punonnan jälkeen tutustuimme lautanauhan tekemiseen. Tunnilla teimme kokeilunauhamme pareittain. Hankalia hetkiä kohtaa lähinnä lankojen pujottamisessa lautoihin. On ongelmallista pitää laudat ja loimilangat järjestyksessä. Tähän oli hyvä niksi käyttää apuna esimerkiksi styrokspalaa, johon laudat saa pystyyn sopivaan asentoon. Lautanauhan tekemisessä on hyvä käyttää tasaisia ja kestäviä lankoja. Lanka kuluu helposti kudonnan aikana ja siksi puuvillainen lanka ei välttämättä toimi. Jos haluaa nopeasti valmista tai muuten vain erinäköistä nauhaa, voi kokeilla vaikka tosi paksua kudetta ja ohuita loimilankoja.

Lautanauha perustuu rakenteeltaan siihen, että kiertyvät toistensa ympäri ja siksi pareittain työskentely on helpompaa. Kun kudotaan molemmista päistä lankoja, ei synny ylimääräistä kierrettä, joka pitäisi tavalla tai toisella purkaa. Vaihtoehtoja ovat lautojen kiertämisen suunnan vaihtaminen ja kiertyneiden loimilankojen irrottaminen pingotuksesta ja niiden kiertäminen käsin auki. Tarkempia tietoja saa vaikkapa Wikipediasta, jossa on myös lisää linkkejä.

Saimme tehtäväksi keksiä lautanauhalle nykypäivän käyttötarkoituksia, joilla tulevaisuudessa voisi motivoida oppilaita nauhantekoon. Ehdotuksia sateli pilli- ja avainnarusta talutushihnaan ja housujen taskunsuiden koristamiseen. Lisäksi piti suunnitella vielä itse sopiva käyttökohde lautanauhalle. Se piti suunnitella lautanauhan suunnitteluohjelmalla, joita löytyy netistä niin suomen kuin englanninkin kielisiä. Minun tuotteeni on

Takkikukka

Ensin suunnitellaan haluttu nauhan malli väreineen ja kuvioineen.

Kukkaan tarvitaan noin 50 cm kapeahkoa (esim. 8 lautaa) lautanauhaa. Nauha jaetaan kahteen osaan, jotka ovat pituuksiltaan  noin 10 cm ja 40 cm. Siksakataan päät, etteivät ne pääse harottamaan.

Taiteillaan pätkistä kukan terälehdet ja keskuskohta. Minä käänsin aina nauhan päällipuolen näkyviin, koska nauha oli toiselta puolelta erinäköistä.

Ommellaan kaksi osaa yhteen ja kiinnitetään lopuksi hakaneula. Valmis!

Kommentit

  1. Mikä tuo suunnitteluohjelma on? En löydä sitä Googlesta millään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Sain sen opintojeni aikana muistaakseni opettajaltani.
      Se on hyvin simppeli käyttää, mutta en tiedä kuka sen on tehnyt. Lähetä minulle sähköpostia osoitteeseen kaisailona@gmail.com niin katsotaan voinko auttaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käsinneulontaa

Punontaa