Räsymaton kuulumisia.

Matolle kuuluu hyvää. Pari viikkoa sitten loin parini kanssa kaksinkertaisen loimen, joka on lähes 6 metriä pitkä. Se on lyhyt mattoloimeksi, mutta kurssilla onkin tarkoitus harjoitella kankaanrakentamista, ei monen metrin mattojan kutomista. Kuvat luomisesta on tietysti parillani. Käärittiin loimitukille ja sitten hoksattiin, että eihän meillä ole just näihin puihin tarpeeksi osia. Tarvittiin sidosta varten 8 paria niisivarsia vipusia sekä välittäjäpareja.

 Vipusten kanssa oli ongelmia kahdenlaisia. Sain tehdä pysyvän sidonnan uudestaan, kun karojen reijät oli muissa puissa toisella puolen. Lainattiin pora virastomestarilta ja porattiin karalle uusi reikä yläpuuhun, kun käyttämämme vipuset oli aavistuksen lyhyemmät kuin olisi pitänyt. Kun uusi reikä oli puissa, saatiin karat paikoilleen. Ongelma ratkaistu.

 Tästä linkistä selviää kaikki loimen luomisesta kudonnan aloittamiseen asti, joten en tässä selitä niitä sen tarkemmin. Linkistä löytyy niin sanalliset selitykset kuin videotkin. Alkuun pääset vaikka hankkimalla luomapuut esimerkiksi Toikalta. Tarjolla on 2, 3 ja 4 metrin ympärysmittaisia luomapuita. Hinnat vaihtelevat kolmesta sadasta reiluun neljään sataan euroon. (Huh!) Toisaalta loimen voi teettää valmiiksi tai käydä itse luomassa paikassa, josta luomapuut löytyvät valmiiksi. Mummot ovat tässä asiassa auttavaisia. :)

Niisiminen sujui hyvin kirjan (Lundell, L. ja Windesjö, E. Suuri kudontakirja s. 144) ohjeella. Sidos on kudevahvisteinen palttina, jolla saadaan aikaan ruutuja ja kaksinkertainen matto. Ruutujen rytmittämisessä oli pohdittavaa, koska emme olleet vielä lyöneet niiden määrää tai leveyttä lukkoon. Niisimme loimen osittain kahteen kertaan, että ruudut tulivat hyvin. Ruutuja on seitsemän ja ne ovat noin 15 sentin levyisiä.

Niisintä loimi kohotettuna.

Niisiminen ja pirtaanpistely on mun lempivaiheita kankaanrakentamisessa. Tykkään toistaa samaa yksinkertaista liikettä hetken aikaa ajattelematta muuta kuin sitä, että niidet on oikealta varrelta, loimilangat suorassa ja pirtakoukku oikeassa pirranraossa.

Pirtaanpistely

Alkusolmut
Muuttuva sidonta.
Muuttuvan sidonnan tekemisessä oli hommaa. Meillä oli 6x8 lankaa solmittavana ja kiristettävänä. Sormenpäät joutui hommassa aika koville ja aikaa kului, mutta lopulta saatiin kangaspuut kutomakuntoon!

Kutomiseen tarvitaan kuitenkin vielä jotain! Kuteet.

Iltaisin oon jonkin aikaa leikannut kotona kuteita ja suunnitellut mattoa. Lopulta maanantaina pääsin kunnolla aloittamaan kutomista. Nyt matto on noin 85 senttiä pitkä. Esittelen suunnitelmani kokonaisuudessaan vähän myöhemmin, mallipiirustuskin kun on kudontatilassa kuvaamattomana. En tosin tietenkään muistanut kuvata matonalkuakaan kuin maanantaina. Eilen säikähdin, että jäin ikuisiksi ajoiksi jumiin kudontatilaan, kun en tajunnut ajan kuluvan ja välioven menevän lukkoon. Ja tänään oli vaan muuten hoppu, kun pitikin hommata vielä vähän lisää kuteita. Hihii! Kutominen on kivaa!
Vaaleansininen kude on jämäkudetta, matto alkaa rusehtavasta palttinaraidasta. Näiden ruutujen lisäksi mattoon siis tulee valkokirjavia ja tumman vihreitä ruutuja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käsinneulontaa

Punontaa

Nauhaa, nauhaa, lautanauhaa.