Käsinneulontaa

Neulominen on minulle ehkä käsityötekniikoista mieluisin tai ainakin siihen on helpoin tarttua. Uuden työn aloittaminen käy sujuvasti. Aktiivisesti olen neulonut noin viisi vuotta, vähintään talvisin. Villatakkeja, sukkia, lapasia...



 Lapaskokoelma 2009-2011


Opin neulomaan kotona noin seitsemän vanhana, enkä muista siitä mitään. Lopputulos oli sininen patalappu, jossa oli virkattu keltainen reuna. Luulen, että en virkannut reunaa itse. Koulussa noin kolmannella luokalla neuloimme ainaoikein-tilkkuja tossuja varten. En saanut koskaan tossuja valmiiksi asti, koska työ oli aloittelijalle liian suuri. Tilkkuja ei koskaan ollut riittävästi ja käsialakin kehittyi neuloessa niin, että viimeiset tilkut olivat paljon pienempiä kuin ensimmäiset.

Neulominen on vasta-alkajalle työlästä ja hidasta. Sen huomaa, kun itse neuloo vasemmalla kädellä.  Aluksi oppilaille täytyy siis olla helppoja ja pieniä töitä, jotta työn etenemisen näkee ja lopputuloksesta pääsee nauttimaan ennen pitkää. Silloin pieni työ motivoi oppijaa.

Olen tottunut luomaan silmukat ristikkäin, mutta joskus luon silmukat myös neuloen. Luomistapani riippuu ohjeesta ja siitä, jaksanko arvioida silmukoihin tarvittavan lankamäärän ristikkäin luomista varten - neuloen luodessa lankaa ei mene hukkaan ylimääräisenä häntänä. Luultavasti opettaisin vasta-alkajalle silmukoiden luomisen neuloen, koska se muistutta hyvin paljon oikean silmukan neulomista.Tosin, jos joku on oppinut ristikkäin luomisen jo kotona, saa hän käyttää sitä tapaa. Silmukoiden luomistapoja.

Neulontaotteeni on seuraava: Kierrän langan vuorotellen vasemman käden sormien alta ja päältä. Etusormen päältä, keskisormen alta, nimettömän päältä ja pikkurillin alta. Näin minun on helpointa pitää lanka riittävän kireällä. Pidän vasemman etusormen lähellä työtä, lähes puikossa kiinni. Tämä auttaa myös langan hallitsemisessa ja antaa tukea neulomiseen. Asento hankaloittaa hieman kirjoneuleen tekemistä, koska lankaa on "käytettävissä" niin lyhyt pätkä, että oikean värisen langan saaminen puikolle voi olla vaikeaa.

Luultavasti esittelisin oppilaille oman neulonta otteeni, mutta luultavasti en kieputtaisi lankaa sormien välistä, vaan anteisin sen mennä vain etusormen yli kämmenen sisälle. Jos käsiala näyttäisi löysältä, voisin vinkata pujottamismahdollisuudesta.

Oikean silmukan vaiheet:
1. Laita puikko silmikkaan vasemmalta oikealle.
2. Kierrä lanka puikolle.
3. Vedä lanka silmukan läpi etupuolelle.
4. Pudota vanha silmukka puikolta.
5. Kiristä uusi silmukka.

Nurjan silmukan tekotavaksi esittelisin tämän: "norjalainen nurja silmukka" Sitä käytän itsekin. Tällä tavalla tehdystä nurjasta silmukasta oli todella vaikeaa löytää videota. Nurjan silmukan neulomiseen mannereurooppalaisella tavalla (Continental Method) oli ainakin neljä, ellei viisi erilaista tapaa, jotka tuntuvat olevan suositumpia kuin tämä norjalainen. Jokainen neuloja tuntuu puolustavansa omaa tapaansa helpoimpana.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Punontaa

Nauhaa, nauhaa, lautanauhaa.