Koneneulontaa ja hometta

Koneneulonta on minulle aivan uusi juttu. Tykkään tutkia teknisiä vempaimia ja niiden toimintaa, hyvänä esimerkkinä ompelukone. Neulekone on myös tässä mielessä kiinnostava tuttavuus. Ensimmäisellä koneneulonta tunnilla homma sujui oikein mallikkaasti. Mitä nyt tiputin työn vahingossa neuloilta. Suoran neulominen on aihan käsittämättömän nopeeta!

Työskentelin ohutlanka koneella ja kokeilin kahta eri aloitusta ja kolmea erilaista päättelyä. Lisäksi tein raitatilkun.Tilkuista tuli meleeratulla langalla kivan näköisiä!


Nätti tilkku jätelanka-aloituksesta.


Oppimispäiväkirjakysymykset:

Mitä jos vie tyhjän kelkan (ilman lankaa) työn yli?
Työ irtoaa neuloilta. "Varmistin" asian toisella tunnilla... Toimii.

Mitä jos luomiskampa on vinossa, epätasapainossa?
Kampa saattaa jäädä kiinni neulaportteihin ja kaikki työn silmukat eivät välttämättä neuloudu ja saattavat pudota neuloilta.

Mitä jos neuloo niin pitkän työn, että luomiskampa painoineen ulottuu lattiaan asti?
Kaikki työn silmukat eivät välttämättä neuloudu ja saattavat pudota neuloilta. Pitää muistaa siirtäää luomiskampaa!

Mitä teet kun silmukka/silmukoita tippuu?
Hmm... Kerään ne takaisin neuloille siirtoneulalla tai jos silmukka on purkautunut, neulon sen käsin läppäkoukun avulla entiselleen.

Mitä muita ongelmia ilmeni koneella neulomisessa ja miten ratkaisit ne?
Raitoja tehdessä huomasin, että värikerroksia kannattaa tehdä parillinen määrä, jotta seuraavaksi tarvittava lanka on samassa reunassa kuin kelkka. Sain aikaan koko työn levyisen lankajuoksun, kun en huomannut asiaa. Kelkan voi kyllä myös siirtää toiseen reunaan, jos haluaa parittoman määrän kerroksia.

Mikä on uuden laitteen käytössä alussa vaikeaa?
On hankalaa muistaa mitä mistäkin asetuksesta tapahtuu. Lisäksi ei muista kiinnittää huomiota kaikkiin huomionarvoisiin kohtiin. Muistinko laittaa uuden raitalangan kelkkaan? -Ai, työ tipahti, en siis muistanu!

Mitä (koulussa) voisi tehdä ekana koneneuletyönä?
Jotain simppeliä! Vaikka kaulahuivin. Se tulee nopeesti ja kun on saanut aikansa ihmetellä nopeasti syntyvää neuletta, jaksaa seuraavana työnä tehdä jonkin monipuolisemman työn. Samalla oppii koneen toimintaperiaatteen.

Toisella konekerralla kokeiltiin erilaisten neulepintoja tekemistä. Huh. Tällä kertaa sain aikaan vaan kamalan näköisiä koetilkkuja. Kokeilin paksulankakonetta. En tiedä, että vaikuttiko nimenomaan koneen ja langan paksuuden vaihtaminen typeriin tilkkuihin, vai mikä. Ilmeisesti kaipaan lisää harjoitusta. Kaikki ideatkin jämähti jonnekin, kun hienoisesti masennuin tunnin saavutuksistani. Laskoksien tekemistä kyllä ainakin haluan vielä kokeilla, jos niillä saisi jotain hienoa aikaan! Tykkään enemmän ohutlankakoneesta...

Home
on suorastaan kasvanut kokoa. Pääsimme kokoamisvaiheeseen! Facebook-ryhmämme on vähän kuollut, kaipaisin sinne kokemuksia homekouluissa työskentelystä/opiskelusta. Itse kun en voi kokemuksiani aiheesta kirjoittaa, kun niitä ei ole.

Home (ja minä myös) lähtee Kasvatustieteen päiville Joensuuhun 24.11. Esittelemme siellä Asiantuntemus ja luovuus -kurssin puitteissa Savonlinnan kampusta näyttelyn ja toiminnallisemman yhteisöllisen käsityön muodossa. Homeeseen mahdollisesti virkataan jatkoa kasvatusalan ihmisten voimin. Olemme kuitenkin vasta suunnitteluvaiheessa.


Home on niin iso, että siitä oli vaikeaa ottaa kunnon kuvaa ja sitten kamerasta loppui akku. Homeen osat on nyt liitetty toisiinsa hakaneuloilla. Tarkoitus on virkata ne ketjusilmukkaverkolla toisiinsa.


Jotain on jo yhdistetty.
Osa homeesta roikkuu pöydän ulkopuolella.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käsinneulontaa

Punontaa

Nauhaa, nauhaa, lautanauhaa.