Neulahuovutusta

 Huovutuksesta käsiteltiin ensin neulahuovutusta. Aiempaa kokemusta minulla oli siitä jonkin verran. Olen huovuttanut piparimuotin kanssa kortteihin sydänkoristeita ja viime joulun alla punaisia huoparuusuja, joista tuli rintakoruja. Tunnin varsinainen aihe, kasvojen huovuttaminen, oli minulle aivan uusi juttu. Katsoimme Toini Sorvari-Huhtasen havainnoivan videon ja aloimme neulahuovuttaa. Luokassa syntyi upeita harjoitustöitä. Toiset saivat aikaan karikatyyrimaisia kasvonpiirteitä ja toiset käyttivät rajuja värejä.

Aiempaa tuotantoa: koristeruusu

Oma huovutustyöni jäi tarkoitettua hillitymmäksi, mutta olenkin aina ollut pienen piipertäjä ja suurien muotojen ja linjojen tekeminen on minulle vaikeaa. Onnistuin kuitenkin tekemään reilut kulmakarvat. Tumman villan ansiosta kasvojen muodot näkyvät kuvassa vielä huonommin kuin oikeasti.

Pää syntyy vaiheittain. Ensin leikataan superlonpala pään muotoon, leikataan aukot silmille ja suulle. Peitetään superlon kerroksella villaa, joka neulataan kiinni. Kasvojen osat huovutetaan villaosioista, jotka tökitään keskeltä ja käännetään kaksinkerroin, jonka jälkeen tökitään keskeltä sojottamaan jääneet kuidut muun villan sekaan. Muotoillaan villa kullekkin kasvonosalle sopivaksi. Nenän, huulet, luomet ja korvatkin voi tehdä samalla tekniikalla. Silmämuniksi tehdään kiinteä pallo, johon lisätään haluttua väriä iirikseksi.
 


Pään neulahuovutusharjoitus.

Koulussa neulahuovutusta tehtäessä on huomioitava se, että villasta ei koskaan saa aivan tasaista ja pinta jää jossain määrin pörröiseksi aina. Neula huovuttaessa kasvoja ei voi aloittaessaan aivan varmasti tietää mitä lopulta syntyy. Varsinkin aloittelijalle voi olla kova paikka, jos omasta siloposkisesta prinssistä ei tullutkaan siloposkista prinssiä, vaan lähinnä Kaunottaren ja Hirviön Hirviö. Tästä syystä koulussa aiheet, joita neulahuovutuksessa käytetään, kannattaa olla jotain muuta kuin prinsessasatuja.

Esimerkkejä aiheista:
- Fantasiahahmot, ideoinnin pohjana esim. Kalevala, Harry Potter
- Pelot, painajaishahmot
- Merihirviöt, avatuushahmot
-Erilaiset tontut

Huovutushahmot voisi integroida esimerkiksi äidinkielenopetukseen, jossa esimerkiksi voisi kirjoittaa niihin liittyviä tarinoita. Kuvikseeenkin liittäminen olisi mahdollista, mutta hahmon liian tarkka suunnitteleminen ennen valmistusta ei välttämättä ole hyvä ajatus. Kuviksessa voisi hahmon valmistuksen jälkeen piirtää vaikka sen arkipäivän puuhissa tai vaikka hahmolle tärkeässä ympäristössä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käsinneulontaa

Punontaa

Nauhaa, nauhaa, lautanauhaa.