Yhteisöllistä virkkausta.

Kolmannen tunnin aiheena reilu viikko sitten oli yhteisöllinen käsityö ja käsityöaktivismi. Keksimme pienissä ryhmissä ideoita minkälaisen yhteisöllisen virkkaustyön voisimme koko ryhmän kanssa toteuttaa. Päädyimme yhdessä ottamaan virkkaustyöllä kantaa homekouluongelmaan. Haluamme muistuttaa ihmisiä asian vakavuudesta. Virkkaamme siis hometta. Hometta. Näillä näkymin se tulee esille ainakin seinätekstiili Kasvatustieteenpäiville Joensuuhun marraskuun loppupuolella.
Ensimmäinen näkemykseni homeesta.

Projekti alkoi niin, että jokainen sai vapaasti virkata oman näkemyksensä homeesta. Viime viikolla tarkensimme suunnitelmaa tilkkujemme pohjalta ja virkkasimme uudet palat. Ainoat ohjeet, jotka laadimme, olivat: Teos koostuu harmaasta nalle-lankaverkkosta jossa on "homekasvustona" ulokkeita homeenvihreistä langoista. Tänään kokosimme uudet tilkut esille ja meillä olikin jo hieno homekokonaisuus kasassa. Alku on lupaava. Jospa tästä syntyy vielä jotakin vaikuttavaa.
Päivitetty homepala.

Luentoaikaansaannos. Jonkin sorttista huumoria mukaan.

Lisää luentotekemistä.


 Minusta on kivaa tehdä käsityötä, jolla voi ottaa kantaa tärkeään asiaan. Käsityölläkin voi ottaa kantaa. Käsityöaktivismi opettaa, että oman mielipiteensä voi tuoda esiin monella tapaa, eikä se ole vaikeaa. Yhteiset asiat ovat tärkeitä ja niiden takia kannattaa jokaisen tehdä se, mihin pystyy ja on voimavaroja. Toiset kirjoittavat yleisönosastoon ja toiset virkkaavat.
Yhteinen aikaansaannos tähän mennessä.
 Luulen, että knitting in public -ajattelutapa on levinnyt kouluhin, muuallekin kuin yliopiston luentosaliin. Neuleet ovat levinneet koulujen käytäville ja luokkiin. Käsityön tekeminen julkisesti myös kantaaottavaa toimintaa ja mielestäni se lisää käsityön arvostusta, tai ainakin herättelee ajattelemaan sitä. Muunlaista käsityöaktivismia en ole itse vielä havainnut, mutta voisihan kouluissa toteuttaa vaikka oleskelutilan viihtyisyyden lisäämistä yhteisöllisesti toteutetuilla käsityötuotteilla. Ne voisivat olla vaikka tyynyjä tai hyppytunnilla lämmittäviä vilttejä. Tai mikseivät oppilaat voisi vaikka ottaa kantaa johonkin itselleen tärkeään asiaan, niinkuin me homeeseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käsinneulontaa

Punontaa

Nauhaa, nauhaa, lautanauhaa.