Nyt se alkaa virallisesti! Nimittäin räsymaton suunnittelu!

Mattojen kutominen on mulle tuttu juttu. Niitä on tullut metri jos toinenkin. Olen kutonut palttinasidoksella, mutta myös niisinyt ruusukkaan ja kokeillut sitä. Nyt haaveilen uuden sidoksen kokeilemisesta. Olen ajatellut kaksinkertaista sidosta, jolla tekisin ruutumaton.

Aikaisempaa tuotantoa:

Ensimmäinen mattoni tekeillä.






Suunnittelun lähtökohtana oli olohuoneen verhot, joista värimaailma on peräisin. Olen ajatellut matolle paikaksi joko parvekkeen oven edustan tai eteisen ja olohuoneen välisen alueen. Se, kumpaan päädyn, riippuu siitä miten suureen mattoon kuteeni riittävät.

Olohuoneen verhojen värit innoittajina


Kouluissa ei useinkaan ole juurikaan tilaa kangaspuille ja sitä varten on kehitetty esimerkiksi Tuula-kudontakehys. Maton suunnittelussa se on näppärä apu, kun voi konkreettisesti tehdä maton pienoiskoossa tai ainakin kokeilla sopivia värejä, materiaaleja ja niiden yhdistelmiä. Kudetta ei kulu paljoa ja näkee, millaista mattoa on luvassa. Matosta tahtoo tulla niin helposti erinäköinen, kuin oli suunnitellut, olen huomannut.
Kokeilu kehyksessä valmiina.
Raitakokeilu valmiina.




Kokeilemisen jälkeen päädyin siihen, että teen mattoni yhdeltä päältää, en kolmelta, kuten ensin ajattelin. Jaan kuteet väriettäin, leikkaan ne pätkiksi ja ompelen jokaisen värin pätkät erikseen sekaisin yhteen. Niin saan tyylilleni uskolliset tasaisen epätasaiset väriraidat.





Kokeiluni keskittyi lähinnä värien kokeilemiseen ja niin erikoisemmat tekniikat jäivän vähemmälle. Kokeilin helmipoimintaa itseleikatulla trikookuteella, mutta uskon, että siitä tulee kauniimpaa jollakin toisella materiaalilla. Lisäksi kokeilin loimilankojen yli hyppäämistä, lyhyitä kudejuoksuja. Niistä tuli aika mukavan näköisiä ja ne voisivat näyttää todella hyvältä jossakin yksinkertaisessa matossa raidotusta piristämässä.

Kapea kude toimi leveää paremmin. Reunan pitäminen suorana oli haastavaa, kokeiluni toinen reuna on aivan mutkalla. Reunan suorassa pitämisessä auttaisi samantapaiset kuteet ja tarkkuus, kude täytyy pitää aina samalla kireydellä.


 Koulussa kehyksellä voi tehdä pienempiä töitä. Niitä voisi olla vaikkapa penaali, pieni seinävaate, kortin koristeet tai yhteistyönä tehty tilatekstiili luokkaan jostain kokeilevasta materiaalista. Kehykset ovat opetuksessa varmasti käyttökelpoisia kokonsa ja käytettävyytensä puolesta.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käsinneulontaa

Punontaa

Nauhaa, nauhaa, lautanauhaa.