Nyt pirtanauhaa!

Tästä minä innostuin! Vaikka lautanauhassa on hurjasti mahdollisuuksia ja on siitä puolesta mielenkiintoinen, niin silti pirtanauha tuntui paljon mukavammalta! Ehkä lautanauhassa on vain tälle erää liikaa opeteltavaa. Ja Valpun hieno taito todellakin myötävaikutti mun innostukseen! Hän on tehnyt tosi upeita paulanauhoja. Tässä kuva samanlaisista. Noista ei kyllä oo ihan kaikkein helpoin aloittaa.

Pirtanauhaa tehdään pirran avulla. Loimilangat kulkevat pirran raoista ja rei'istä. Viriö muodostetaan pirran avulla, ei lautojen ja lankojen kiertymisen avulla niin kuin lautanauhassa. Pirtanauhassa loimilangat kulkevat siis suoraan.

Mun pirtani.

Pirtanauhaan voi tehdä poikki- ja pystyraitoja sekä kuvioita. Yksinkertaisia kirjaimia voi tehdä nostamalla ja laskemalla loimilankoja, mutta monimutkaisempia kuvioita varten täytyy olla varsinaiset kuviolangat. Parhaiten kuvio tulee eriin, jos kuviolangat ovat muuta lointa paksummat. Lauta- ja pirtanauhan erottaa toisistaan helpoiten siitä, että pirtanauha on ripsimäinen, eli sen pinta on "raidallinen" kuteen suuntaan. Lautanauhan pinnassa on usein puolestaan silmukkakuvio, joka syntyy kudottaessa lautojen suunnasta riippuen.

Pirtanauha kuviolangoilla.

Koulussa opettaja voi helpottaa oppilaan työskentelyä tehtävän rajaamisen avulla. Langan kannattaa olla villalankaa, joka ei ole liian liukasta. Kuteena voi käyttää jotakin paksumpaa, jotta työn eteneminen nopeutuu ja oppilas näkee pikemmin työnsä tuloksen. Nauhan kannattaa olla kapea ja työskentelyn kannattaa aluksi tapahtua pareittain. Nauhan suunnittelu paperilla auttaa oppilasta hahmottamaan, mitä ollaan tekemässä.

Kuten lautanauhan, myös pirtanauhan voi integroida historianopetukseen. Pirtanauhan yhteydessä voi ottaa esille vaikka uskomukset, nauhojen lahjoittamisen haiden ja kosinnan yhteydessä tai ylipäänsä 1700- ja 1800- luvut, jolloin pirtanauha oli myös osana pukeutumista. Pirtanauha kuuluu myös moneen kansallispukuun.

Pirtanauhasta tulee oppilaille merkityksellisempi, jos sen kytkee heidän arkitodellisuuteensa. Pirtanauhasta voidaan valmistaa vaikka rannenauhoja ystävänpäivän tienoilla, avainnauha, kassin hihna, hupparin nauhat tai vaikka yhteisiksi pelinauhoiksi joukkueen erottamista varten.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käsinneulontaa

Punontaa

Nauhaa, nauhaa, lautanauhaa.