Kirjapläjäys

Esittelen tässä erinäisiä kurssilla vastaan tulleita (ei niin uusia) kirjoja.


Sirpa Kontio-Nikama: Kahvipussi uusi elämä

Kahvipussin uusi elämä sisältää ohjeita mm. hauskojen lasten naamiaisasujen tekemiseen, erilaisiin kasseihin ja essuihin. Ohjeet ovat selkeitä ja helppoja ymmärtää. Tämä kirja ei ole kuitenkaan just mun tarpeisiin.Minä olisin kaivannut enemmän ohjeita erilaisiin punontatöihin, koska minusta teen ystävänä kokonaisena käytetyt kahvipussit eivät ole kauniita. Toisaalta, en ylipäätään pidä kahvipussien ulkonäöstä juurikaan...

Candace Crockett: Card Weaving
 
Onneksi käsityöalalla on tehty paljon hyviä perusteoksia. Tässä on taas niistä yksi. Jos yhtään ymmärtää englantia, saa tästä kirjasta ainakin haavekuvia omaan lautanauhakudontaan. Kirjassa esitellään useita erilaisia lautanauhan valmistustekniikoita, joiden hallitsemisesta voin tällä hetkellä vain haaveilla. Aivan upeita kuvioita! Lautanauhan mahdollisuudet on melkein rajattomat.

Lautanauha on keskiaikaharrastajien suosiossa juuri sen pitkän historian vuoksi. Väitetään, että lautanauhaa on osattu kutoa Egyptissä jo tuhansia vuosia sitten. Suomen vanhin lautanauhalöytö on 500-luvulta. Kouluissa lautanauha on helposti integroitavissa historiaan. Tästä kirjasta saa hyvin taustatietoa lautanauhan historiasta eri kulttuureissa.

Hyvä ja selkeä suomenkielinen teos lautanauhoista on Maikki Kariston Lautanauhat sillä pääsee hyvin alkuun.

U.T. Sirenius: Suomen ryijyt (1988)
Kirjan alkulehdillä lukee "Tätä kirjaa on numeroitu 2000 kpl, josta tämä on __________". Minun kappalettani ei ole numeroitu. Se on pelastettu kustantamon roskiksesta. 
Kirjan ensimmäinen painos on vuodelta 1924 ja kieli on sen mukaista. Kirjassa on luetteloitu ryijyjä, niiden koot, painot, määrät... Erittäin hyvä pikkutarkan tiedonlähde. Kirjassa kerrotaan ryijyjen kuvioinnista, niin eläinkuvioista kuin reunuksista. Kirjassa esitellään paljon ryijyjä, ja monet niistä on Saarijärveltä. Saarijärvi on ollut yksi  (kirjan ryijyjen levinneisyydestä kertovan kartan mukaan) Suurimpia ryijypitäjiä. Innostuin tästä! Löytyiskö ryijyistä gradun aihe? Saarijärveläiset ryijyt?

Joka tapauksessa kirja on pullollaan ryijyjen historiaa, vaikkakin vähän raskaasti luettavassa muodossa.

Laila Lundel ja Elisabeth Windesjö: Suuri Kudontakirja

Kirja on kattava perusteos. Siinä on selitetty olennaiset asiat pikkutarkasti loimen luonnista ja kankaan rakentamisesta erilaisiin kudonnaisten päättelytapoihin saakka. kirjassa on seikkaperäiset ohjeet erilaisiin pulmatilanteisiin. Kankaanrakentamista kuvaavat kuvat on pyöräspuihin, mutta kirjan lopusta löytyvät ohjeet myös erilaisten vipukangaspuiden sidontaan.

Kirjassa on myös monipuolisesti ohjeita erilaisiin kudontatöihin. Ohjeita on ainakin mattoihin, liinoihin, pyyhkeisiin ja viltteihin. Kirjassa on myös tietoa sidossuunnittelusta ja loimen tiheyden määrittelystä. Käytännössä siis kaikesta, mitä pitää kudontatyön suunnittelun ja valmistuksen aikana ottaa huomioon. Myös materiaalien vaikutus työn ilmeeseen huomioidaan. Töitä on tehty niin räsyistä ja paperinarusta kuin käsinkehrätystä villalangastakin.

Todella mainio ja selkeä perusteos. Jos kankaan rakentaminen on itselle vierasta, kannattaa perehtyä myös johonkin toiseen kirjaan, jonka ohjeet kankaanrakentamisesta olisivat suoraan vipukangaspuille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käsinneulontaa

Punontaa

Nauhaa, nauhaa, lautanauhaa.