Kudontaa pöytäpuissa ja kehyksissä

Hei taas pitkästä aikaa, pääsiäisloma on nyt vietetty. Kevättalven mittaan olen tehnyt kaikenlaista, aloitan kertomisen kudontakokeiluista.

Pöytäkangaspuut olivat minulle aivan uusi tuttavuus. Loimen laittaminen tapahtuu niihin  vastakkaisessa järjestyksessä kuin isoihin puihin. Ensin siis pistellään loimi pirtaan, sitten niisitään, sitten solmitaan loimilangat loimitukin apuvarpaan, minkä jälkeen kääritään loimi tukille. Tarkemmat ohjeet löytyy Käspaikasta.

Pöytäpuiden niisiminen. Loimi on jo pirrassa.
Pöytäkangaspuilla on koulukäsityössä omat etunsa. Käsityöluokissa kärsitään usein tilanpuutteesta, joten pöytäpuut mahdollistavat syvällisemmän kudontaan tutustumisen kuin isot kangaspuut. Pöytäpuilla kankaanrakentaminen on nopeampaa ja niillä oppilaiden on helpompi osallistua loimen laittamiseen kuin isoilla puilla.

Loimi tukilla.
Laitoimme loimen puihin pareittain. Meillä loimesta tuli hassu pallura tukille, kuten näkyy. Loimi oli tukilla epätasaisesti ja se aiheutti ongelmia kutoessa. Loimen reunalangat olivat kireämmällä kuin keskimmäiset langat ja aina lointa päästettäessä reunat kiristyivät entistä enemmän suhteessa loimen keskiosaan.

Pomsi-sidos neljällä varrella.

Käytimme kokeiluissamme suoraa niisintää. Tarkoitus oli vaihtaa niisintä välillä kärkiniisinnäksi, mutta lointa kuluikin yllättävän paljon, joten niisintä jäi vaihtamatta. Kokeiluja tuli kuitenkin riittävästi, joten ei ollut tarvetta luoda enää uutta lointa.

Ryhmäkaverin kokeilu.

Tuula-kehyksellä kokeilin vielä pujotuksia ja poimintoja jämäloimeen. Helmipujotuskokeilusta nousi mieleen ajatus metsäaiheisesta seinätekstiilistä. Siinä voisi leikitellä kuteen väreillä. Poimintakerroksilla voisi käyttää eri väriä, kuin muuten, jotta rungot erottuisivat taustasta väriltään. Hmm... Saa nähdä syntyykö sellaista koskaan.

Helmipoiminta.
Kiintopujotus, Kelim ja vino raja ilman kiintopujotusta.
Erään ryhmäläiseni kokeilusta innostuin siinä määrin, että olen ajatellut hyödyntää kiertopujotusta omassa kudontatyössäni.

Viime keväänä toin itselleni Saksasta tuliaisiksi pienen kudontakehyksen, joka nyt pääsi ekaa kertaa kokeiluun. Tein ympyrän juuttinarulla ja niinellä.


Vänkyrähän siitä sitten tuli. Seuraavalla kerralla täytyy tehdä jotain eri tavalla...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käsinneulontaa

Punontaa

Nauhaa, nauhaa, lautanauhaa.